Споживачу не потрібно сплачувати судовий збір

Нещодавно  підготовлюючи апеляційну скаргу Клієнту на рішення Покровського міськрайонного суду про відмову у поверненні депозиту, зіткнувся з тим, що споживач вимушений був при подачі позову про стягнення суми боргу за депозитом з ПАТ «Укрінком», безпідставно сплатити за ухвалою суду судовий збір у розмірі -8000.00 грн., тільки для того, щоб йому відмовили в позові. В даному випадку  навіть представник позивача(адвокат), не відреагував належним чином.

Споживач вже  готовий був для подачі апеляційної скарги сплачувати судовий збір  у розмірі -12000.00 грн. (150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви). Але юридично правильно підготовлена нами апеляційна скарга, надала можливість споживачу уникнути сплати зайвої  чималої суми грошових коштів. ( справа №  235/915/17        від 06 березня 2018 року).

На жаль ще не всі судді, вміють правильно тлумачити та застосовувати Закони і зловживаючи своїми посадовими обов’язками відмовляють в прийнятті позовів, змушуючи громадян безпідставно сплачувати судовий збір, який на цей час для більшості населення є не досяжним, таким чином залишаючи людей без відповідного судового захисту.

Починаючи з 2018 року, Верховний суд України у новому складі суддів, змінив правову позицію колишнього Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ, Верховного суду України, розтлумачивши застосування Закону України «Про сплату судового збору» та Закону «Про захист прав споживачів», вказавши на те, що споживачі звертаючись до суду з позовами пов’язаними з порушенням їх прав, звільняються від сплати судового збору на всіх стадіях розгляду справи. З ухвалами Верховного суду 2018 року, можливо ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

В разі порушення прав споживача, продавцем, виконавцем послуг, банком і т.п., він має право звернутись до суду з позовом, в якому бажано посилатись на Закон України «Про захист прав споживачів» і на підставі частини 3 статті 22 Закону однозначно  не сплачувати судовий збір для подачі позовної заяви до суду,  не зважаючи на те,  що Закон України «Про судовий збір»  не містить в переліку осіб звільнених від сплати судового збору таку категорію як споживачі.

Споживачем Закон називає  фізичну особу, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію(послуги) для особистих потреб, безпосередньо не пов’язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника.

Адвокат А. Фесенко

 

 

Оставьте комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

два × 5 =

Заказать звонок