Порада для громадян у яких є одинокі родичі. Спадщина.

Якщо ваші  близькі родичи, здебільшого в літньому віці: — батько, мати, рідні брат, сестра, дід, баба, дядько, тітка інші родичі, проживають окремо від вас і можливо по одному,  знаходьте  більше часу і  цікавтеся  їх оточенням, з метою в майбутньому визначити потенційних «негідних спадкоємців», якими можуть виявитися їхні сусіди, знайомі, приятелі,  котрі  через суд можуть забрати у свою власність, в майбутньому, майно померлих ваших близьких родичів, усунувши Вас, добропорядних спадкоємців від спадкування.

В реальному житті це виглядає наступним чином.

Цивільним кодексом України передбачено п’ять черг спадкоємців за законом.  З першої по третю  і частково в п’яту чергу включені родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

«Небезпечними» умовно кажучи, щодо споріднених осіб спадкодавця є четверта  і частково п’ята черги.

У четверту чергу спадкоємців за законом можуть бути включені за рішенням суду, особи які не відносяться до родичів спадкодавця, за умови, якщо вони доведуть в суді, що останні п’ять років до часу відкриття спадщини  проживали зі спадкодавцем однією сім’єю, тобто були з ним пов’язані спільним побутом, мали взаємні права та обов’язки.

В моїй адвокатський практиці доводилось стискатися з особами, які претендували на спадкоємця четвертої черги,  доводячи в суді, що вони з спадкоємцем проживали як чоловік та дружина в цивільному шлюбі. Навіть якщо  особа і доведе що вона проживала з померлим в цивільному шлюбі, це не надає їй права претендувати на спадкоємця першої черги в якості подружжя, або розраховувати на отримання спадщини при наявності спадкоємців першої, другої третьої черги.

Але є виключення, коли спадкоємець «четвертої черги» може розраховувати на отримання ½ частки всієї спадщини поряд з спадкоємцями першої, другої, третьої черги, за умови, якщо вона доведе в суді, що останні п’ять років  вона не тільки проживала з померлим однією сім’єю але і опікувалася, матеріально забезпечувала, надавала іншу допомогу спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

Для доведення цього факту використовується відповідний «набір доказів».

Умовно кажучи «небезпечною» є частково і п’ята черга спадкоємців за законом. Ними можуть виявитися неповнолітні або непрацездатні особи, не родичі померлого, які зможуть в суді довести, що вони останні п’ять років перебували на утриманні спадкодавця. Для доведення цього юридичного факту також використовується «відповідний набір» доказів.

Використання мною вислову «небезпечні» пов’язане з тим, що знаходяться «непорядні особи», які намагаються ввести в оману дійсних спадкоємців, суд, з метою заволодіти майном померлого.

Нещодавно за юридичною допомогою звернувся спадкоємець другої черги випадкового дізнавшись, що «знайома» його померлого брата, який проживав один, звернулась до суду з позовом про встановлення факту проживання однією сім’єю з померлим та визнання права власності на квартиру померлого. Тобто вона бажає довести в суді що є спадкоємцем четвертої черги і претендувати на ½ частки квартири, яка залишилась у спадщину, або доводити, що рідний брат померлого є «негідним» спадкоємцем і таким чином бажає «відхапати» всю квартиру. Хоча в дійсності спадкоємець за законом є порядною як людиною так родиною відносно померлого брата. Ось так буває.

Адвокат А. Фесенко

Оставьте комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

14 − 1 =

Заказать звонок