Для військовослужбовців –контрактників. Строк дії особливого періоду в Україні

Актуальне питання для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом і не можуть звільнитись у зв’язку з його закінченням, на підставі того, що командування військової частини відмовляє їм в звільненні, посилаючись на дію в Україні – особливого періоду.

В період часу 2015-2016 роки, де які судді адміністративних судів, навіть ВАСУ ухвалювали рішення про задоволення позовів військовослужбовців і пов’язували дію особливого періоду з періодом мобілізації. Підготовлені мною декілька позовів(апеляційних скарг) для військовослужбовців, були задоволені.

Статистика судових рішень за 2017 рік для військовослужбовців –контрактників з приводу цього питання «погіршилась».

Підготовлюючи нещодавно апеляційну скаргу по цьому питанню, вимушений був неупереджено, об’єктивно дослідити три закони, якими керуються сторони в спорі:

— Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»;

— Закон України «Про оборону України»;

— Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу»,

та зміст Указів Президента України про часткову мобілізацію, починаючи

з 18 березня 2014 року, з метою з’ясувати коли починається і коли закінчується дія –особливого періоду в України.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», статті 1 Закону України « Про оборону України», особливий період в Україні настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Час мобілізації — строк проведення, порядок, обсяги, вид мобілізації(період), відповідно до частини 5, статті 4 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», визначаються Президентом України в рішенні про її проведення.

Воєнний час – це оголошення стану війни, початок воєнних дій, який закінчується у день і час припинення стану війни. Відповідно до статті 4 Закону України «Про оборону України», у разі збройної агресії проти України або загрози нападу на Україну, Президент України приймає рішення про загальну або часткову мобілізацію, введення воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях, застосування Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, подає його до Верховної Ради України на схвалення чи затвердження, а також вносить до Верховної Ради України подання про оголошення стану війни.

В трьох прийнятих Указах Президента України « Про часткову мобілізацію», від 18 березня 2014 року(№303/2014), від 07 травня 2014 року(№454/2014), від 24 липня 2014 року(№607/2014), не вказувалось про збройну агресію проти України або загрозу нападу на Україну. Доводилось до відома тільки про часткову мобілізацію строком на 45 днів.

В останньому на цей час Указі Президента України №15/2015 «Про часткову мобілізацію» від 14 січня 2015 року, часткова мобілізація була проведена з метою підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань України на рівні, що гарантує адекватне реагування на загрози національній безпеці держави, з строком проведення -210 діб. Збройна агресія проти України або загроза нападу на Україну, стан воєнного часу, стан війни в Указі не оголошувався.

Таким чином, відповідно до змісту Законів України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про оборону України», особливий період в Україні починається з набранням чинності Указу Президента України « Про оголошення мобілізації» і діє на період проведення мобілізації. Особливий період може діяти і після закінчення мобілізації, за умови, якщо Президент України керуючись п.19 статті 106 Конституції України звернеться до Верховної Ради з поданням про оголошення стану війни, Верховна Рада України в свою чергу прийме відповідний Закон. Особливий період може діяти частково на відбудовний період після закінчення воєнних дій а також в період дії надзвичайного стану, який також вводиться в Україні або в окремих її місцевостях Указом Президента України.

26 вересня 2016 року, на офіційному Сайті Президента України о 14.49 год. була оприлюднена інформація про те, що Президент України підписав Указ «Про звільнення в запас військовослужбовців військової служби за призовом під час часткової мобілізації. Далі міститься така інформація: « Це остання черга звільнених у запас громадян, які були мобілізовані на військову службу у 2014-2015 роках під час дії особливого періоду».

Отже напрошується висновок з приводу того, що особливий період в Україні діяв на період оголошення та проведення мобілізації, а саме з 18 березня 2014 року по 06 вересня 2014 року та з 20 січня 2015 року протягом 210 днів.

Якщо пов’язувати дію особливого періоду з воєнними діями які відбуваються на Донбасі, знову ж таки керуючись змістом діючих Законів «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про оборону України», необхідно оголошувати стан війни, або вважати ЗАКОН УКРАЇНИ № 2268-VIII від 18.01.2018 р. «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях», офіційним документом, яким юридично підтверджується стан війни з Російською Федерацією, приймаючи до уваги, що в тексті Закону констатується факт збройної агресії Російської Федерації проти України, наслідком чого є тимчасова окупація частин території України.

Визначити, чи будуть адміністративні суди України застосовувати ЗАКОН УКРАЇНИ № 2268-VIII від 18.01.2018 р. в якості доказу дії особливого періоду в Україні, під час розгляду позовів військовослужбовців –контрактників, покаже час.

Питання про розірвання контракту з військовослужбовцем необхідно вирішувати в кожному окремому випадку, приймаючи до уваги, що строки дії контрактів вказувались різні, або на три роки, або на час дії особливого періоду та ін. Від формулювання тексту залежить період закінчення строку дії контракту.

Наш адвокатський офіс надає юридичну консультацію з питань можливості врегулювання спору про розірвання контракту військовослужбовцям.

Адвокат А.Фесенко

Оставьте комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

10 + девятнадцать =

Заказать звонок