ЧИ розповсюдиться ЕПІДЕМІЯ «жахливих» ШТРАФІВ на підприємців Київщині?

Мова буде вестись за Державну службу України з питань праці(ДЕРЖПРАЦІ), яка наділена повноваженнями здійснювати перевірку підприємців, підприємств, організацій та ін. осіб з питань дотримання законодавства про працю.

«ЖАХЛИВІ» штрафи передбачені статтею  265 Кодекс Законів  про працю України. Додатково використовують ст.41 КУпАП.

На цей час більш всього  поки що «страждають» підприємці, підприємства   Донецької та Дніпропетровської областей.

Найбільш «дорогими» є наступні правопорушення:

—  використання роботи працівника без його офіційного оформлення;

—  оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків.

У разі фіксації такого правопорушення, застосовується штраф у розмірі —    111 тис. 690 грн., за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Крім того, одночасно застосовують штраф у розмірі від 8500.00  до  17000.00 грн. відповідно до статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Отже, якщо буде зафіксовано, наприклад, що у вас працює без офіційного оформлення працівник, розмір штрафу буде сягати —  128 тис. 690 гривень тільки за одне правопорушення.                             

До речі.

Якщо ви не допустите  до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створите  перешкоди  у її проведенні, до вас застосують штраф у розмірі —  11 тис.169 грн.

Штраф у розмірі -372 тис. 300 гривень  до вас застосують, якщо ви не допустите до  проведення перевірки з питань строків  виплати  заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, і буде зафіксовано затримку у виплаті більш як за один місяць, або виплату  не в повному обсязі.

Статтею  265  Кодекс Законів  про працю передбачені і інші види правопорушень, які безумовно ДЕРЖПРАЦЕЮ застосовуються, але розмірі штрафів менші.

Порядок проведення перевірок, фіксація правопорушень передбачено «ПОРЯДКОМ   здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю», який

з а т в е р д ж е н о постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 р. № 295.

ІНСПЕКТОРИ МАЮТЬ ПРАВО ПРИХОДИТИ ДО ВАС З ПЕРЕВІРКОЮ БЕЗ ПОПЕРЕДЖЕННЯ, фіксувати проведення інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин засобами аудіо-, фото- та відеотехніки.

Першими, хто допомагає інспекторам праці зафіксувати правопорушення, виявляються самі ж працівники, які в письмових поясненнях розповідають на яких умовах вони працюють.

Нами ретельно була вивчена судова практика з розгляду таких адміністративних справ. Важливе значення має доказова база, яка застосовується при розгляді справи у суді  як «правопорушником» так і  ДЕРЖПРАЦЕЮ.

Невміло надані докази сторонами по справі   можуть вплинути на остаточне рішення суду.

Докази в вигляді надання пояснень: — » попросив знайому подивитись за товаром», «знаходиться на стажуванні», » мене інспектор примусив написати письмове пояснення» аби як складена «цивільно-правова угода» та інші, навпаки, тільки ускладнять вашу ситуацію.

Інформація до роздумів.

«….Начальника Головного управління Державної служби з питань праці в Донецької області Володимира Шубіна 16 серпня затримали за підозрою в отриманні хабара в розмірі 1 млн грн….».

Рекомендуємо за раніше врегульовувати свої питання з метою уникнення правопорушень, звернувшись до нашого Адвокатського бюро.

 

Адвокат

Анатолій Фесенко

Оставьте комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

четыре + 6 =

Заказать звонок